Založ si blog

Agentúry

So záujmom sledujem volebnú kampaň na Slovensku. Jedným z najväčších problémov Slovenska je určite nezamestnanosť. Každý o nej vie a teraz každá strana má riešenia. V drvivej väčšine ide o dobré riešenia. Všimol som si však jeden zaujímavý fakt. Nikto nehovorí o zamestnávaní prostredníctvom agentúr. A pritom si stačí pozrieť najvýznamnejšie pracovné portály, kde práca sa dá zohnať hlavne prostredníctvom agentúr. A nie je ich málo. Často cestujem a pri diskusiách, či už s podnikateľmi alebo aj bežnými ľuďmi, padne slovo na zamestnanosť. Všetci udivene otvárajú oči, keď im poviem, že na Slovensku je takmer 1000 agentúr, z čoho funkčných ich je cca. 700. Neuveriteľné. Aj inde sú agentúry. Ich úlohou je ale sprostredkovať prácu a zamestnanec zmluvu podpíše s konkrétnou firmou. Agentúry nezamestnávajú.Prečo sa však o tom v predvolebnom boji nehovorí ? No asi preto, lebo agentúry majú vládni činitelia, poslanci, vysokí štátni úradníci a pod.. Samozrejme, že ich majú napísané na tretie osoby. Veď je super biznis. Minimálne zoberie agentúra na hodinu 2€ za zamestnanca. A zákony sú také aké sú. Pred cca. 1,5 rokom vyšiel zákon, ktorý agentúram nariaďuje dať zamestnancovi taký plat, aký majú aj kmeňový zamestnanci. Ako ľahko sa dá tento zákon obísť. Zamestnanec, ktorý príde cez agentúru a má približne 45 a viac rokov dostane toľko, koľko má kmeňový zamestnanec, ktorá má, ale, 20 rokov. Pritom by mal dostať toľko, koľko má ten, ktorý je kmeňový a má 45 a viac rokov. Agentúra si držia zamestnancov aj 2,3 alebo aj viac rokov a až potom môže prejsť pod kmeň. A podmienky? Najlacnejšie gastrolístky, najlacnejšie pracovné topánky a montérky, často aj použité, sťahovanie peňazí za dopravu, aj keď spoje kompletne platí firma, lebo nimi cestujú hlavne kmeňoví zamestnanci. Nedovolená úprava životopisov, kde sa vymažú schopnosti uchádzača, ako napr. jazyky, kurzy, vysoká škola a ďalšie osobnostné predpoklady. Nevie, ale HR oddelenia asi požadujú debilov. Sám som pracoval pod agentúrou. O všetkom tomto hovorím z vlastných skúseností. Aj keď my bol životopis upravený, aby sa vraj nezľakli, padol som do očí hlavnému kórejskému manažérovi, s ktorým sme vyriešili nejeden problém. To však nešlo do hlavy najvyššiemu slovenskému pseudomanažérovi, a tak ma vyhodil. A to už nevravím o ostatných podmienkach, ktoré agentúry poskytujú. Aj tá handra na dlážku si môže oddýchnuť, ale človek nie. A tak som sa rozhodol, že budem voliť stranu, ktorá spomenie agentúry a navrhne , ako to riešiť. Takže suma sumárum voliť asi nepôjdem

Kolumbijská univerzita, Palestína, Izrael

Propalestínski študenti na Kolumbijskej univerzite budú pokračovať v proteste

27.04.2024 07:51

Študenti Kolumbijskej univerzity v New Yorku, ktorí začali celoamerickú vlnu propalestínskych univerzitných protestov, sa nedohodli s vedením školy.

vojna na Ukrajine, Charkov, záchranári, ruský útok, bombardovanie

New York Times: Charkov je nezlomný. Bombardované mesto napriek strachu žije

27.04.2024 07:30

Každodenné ruské útoky u obyvateľov Charkova stupňujú obavy, ale život v meste sa nezastavil, napísal denník The New York Times.

vojna na Ukrajine, Olaf Scholz, dron

ONLINE: ISW: Zmraziť front? To je predčasné, víťazstvo Ukrajiny netreba odpisovať

27.04.2024 06:30, aktualizované: 07:34

Debaty o nutnosti zmraziť frontovú líniu sú predčasné, tvrdí americký Inštitút pre štúdium vojny.

koľajnice, zmena

V Nemecku horel vlak, dvaja cestujúci sú zranení

27.04.2024 06:08

Dvaja ľudia utrpeli zranenia po tom, čo regionálny vlak v južnom Nemecku zastavil použitím rýchlobrzdy a následne začal horieť.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 1752x
Priemerná čítanosť článkov: 1752x

Autor blogu

Kategórie

Archív